SVI SVETI I DUŠNI DAN U NAŠOJ ŽUPI

003005Prvoga dana mjeseca studenoga proslavili smo u našoj župi svetkovinu Svih svetih. Slavili smo sve one svece i svetice koje je Crkva proglasila svetima, kao i one koji nisu proglašeni svetima, ali su svojim životom ostvarili ideal kršćanskog života te su njihove duše ušle u kraljevstvo Božje pošto su nakon smrti njihove krsne haljine ubijeljene u krvi Jaganjčevoj. Svete mise na svetkovinu Svih svetih predslavio je župnik don Jozo na groblju sv. Ivana Krstitelja u Vojnićima u 9,oo sati,  Jurinoj lazini u 11,oo te u Kašču u 14,30.

015014Dušni dan proslavili smo 2. studenoga, kada smo se prisjetili svih svojih dragih pokojnika. Pohodi grobovima i grobljima u tom pogledu redoviti su znak pažnje i vjere. Tog dana kao vjernici molili smo za duše svojih dragih pokojnika, za njih palili svijeće na grobovima, slavili svetu misu, povezujući se tako svojim molitvama s njima i moleći Božje milosrđe da ih što prije očisti od svih slabosti te da ih uvede tamo gdje s oka svaka suza nestaje. Tako je Dušni dan ili Dan svih vjernih mrtvih izraz kršćanske nade i vjere u zagrobni život što liturgija ističe riječima: »Tvojim se vjernima, Gospodine, život mijenja, a ne oduzima. I pošto se raspadne dom ovozemnog boravka, stječe se vječno prebivalište na nebesima.«

017023Na Dušni dan u našoj župi boravio je i slavio sv. mise na banjskom groblju u 9,00 sati, te u Dolama u 10,30 i na Gredi u 12,00 fr. Jozo Čirko OP. Župnik je slavio sv. mise na Vodicama u 9,00 i na Gračinama u 11,00. Mi za duše svojih dragih pokojnika molimo duboko vjerujući da će oni, kada dođu u kraljevstvo Božje, biti naši zagovornici. Vjerujemo da će oni moliti za nas da ne promašimo svoj konačni životni cilj, da i mi uđemo u kraljevstvo Božje i tako budemo pribrojeni općinstvu svetih.

021022Datumska povezanost blagdana Svih svetih i Dušnog dana dobra je prilika za razmišljanje o vječnosti. U ovom našem vremenu, više negoli u prošlosti, čovjek je toliko zauzet zemaljskim stvarima, tako mu često biva teško misliti na Boga kao protagonista povijesti i samoga našeg života. Blagdan Svih svetih i Dušni dan mogu biti vrlo poticajni za razmišljanje o tome.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *