SVETI TJEDAN

SVETOST I OZBILJNOST KROZ VELIKI TJEDAN

Pred nama su dani velikog tjedna koji svojim liturgijskim bogatstvom i ljepotom svakog vjernika moraju dotaknuti, dušu i srce obnoviti, duh osvježiti. Da bismo uistinu doživjeli bogatstvo našeg otkupljenja, od svakog od nas se traži da dostojanstveno, kulturno i sa puno vjere i ozbiljnosti pristupimo danima koji su pred nama. Sabranost, dostojanstvo i ozbiljnost neka se na poseban način ovih svetih dana čita na našim licima, u našim očima, koji su prozori naše duše.

CVJETNICA

Na ovaj dan sjećamo se Kristova svečanog ulaska u Jeruzalem, kada je od sunarodnjaka dočekan s palminim i maslinovim grančicama. Katolička Crkva na ovaj dan blagoslivlja maslinove i palmine grančice te poslije svečanog ulaska u crkve proslavlja nedjelju muke Kristove.

VAZMENO TRODNEVLJE

VELIKI ČETVRTAK – u 18,00 –  Misa večere Gospodnje

U sadržaju Velikog četvrtka čitamo gestu kojom se Isus predaje u smrt radi spasenja ljudi. Ispunjava Stari zavjet i židovski obred, dajući svoje tijelo umjesto jaganjca i svoju krv, da bi zapečatio konačni i vječni savez. Spomen-činu i izvješću o ustanovljenju

euharistije i svećeničkog reda pridružuje se i Ivanovo Evanđelje o pranju nogu, kao potvrda nehinjene ljubavi i izričaj poniznosti. Poslije sv. mise pozivaju se svi oni koji mogu da dio noći, do 24,00 provedu u molitvi i klanjanju pred Presvetim Sakramentom.

VELIKI PETAK – u 18,00 – obredi Veliko petka

Ovo je dan spomena Kristove muke i smrti. Od najstarijih vremena kršćani imaju strogi post u odricanju od jela i pića. Ovaj post nije poput korizmenog koji ima pokornički karakter, nego vazmeni, jer govori o življenju prelaska iz muke u uskrsnuće. Vjernici liturgijskim slavljem sudjeluju u Kristovoj muci. U bogoslužju koje počinje najprije se sluša Božja riječ koja je usmjerena na muku Kristovu, zatim je obred klanjanja svetom križu a posljednja je sveta pričest. Popričesnom molitvom zahvaljujemo za život, darovan smrću i uskrsnućem Kristovim, te molitva nad narodom koja je također vazmene naravi, spominjući našu nadu u uskrsnuće s Kristom. Po završetku obreda Crkva uranja u tišinu iščekivanja Uskrsnuća.

VELIKA SUBOTA – u 20,00 – Vazmeno bdjenje

Crkva se zaustavlja pokraj Gospodinova groba, razmatrajući njegovu muku i smrt, silazak nad pakao i iščekujući u molitvi i postu njegovo uskrsnuće. Vazmeno je bdijenje dugo slavlje Božje riječi i molitve koja svoj vrhunac doseže u euharistiji.

Četiri jasno različita djela ovoga slavlja upućuju na četiri naglaska.

  1. Služba svjetla: unoseći svijeću, upaljenu na novom ognju, u crkvu, evocira se Kristovo uskrsnuće. Svijeća je ognjeni stup koji je svjetlo Izraelu u njegovu prelasku.
  2. Liturgija Božje riječi: Ritmičnost čitanja i psalama na dojmljiv način zahvaća cjelovitost povijesti spasenja do uskrsnuća, ostvarena za vjernike i u vjernicima.
  3. Krsna služba: U praksi svjetla praćenom zvukom zvona i orgulja kod pjevanja Slave postiže se posebnost ozračja sakramentalnog slavlja inicijacije u kojemu Crkva kao majka rađa novu djecu snagom Duha svetoga. Vjernici se škrope netom blagoslovljenom vodom u koju se uranjala uskrsna svijeća uz molitvu da siđe Duh Sveti. Škropljenje vjernika vodom stari je oblik spomena krštenja.
  4. Euharistijska služba: Euharistija bdijenja sadrži: posebnost navještaja Gospodinove smrti, radosno slavljenje uskrsnuća i iščekivanje njegova drugog dolaska.

Na kraju proslave Vazmenog bdijenja blagoslov je uskrsnog jela.

 

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *