SVETA MISA I BLAGOSLOV POLJA NA GROBLJU GRAČINA

U župi Šipovača-Vojnići postoji jedan značajan srednjovjekovni lokalitet zvan Gračina/Gračine. U istoimenome mjesnom groblju nalazi se grobište biliga (stećaka) iz 14.-15. st. Groblje se nalazi na maloj glavici, na kojoj su integrirani stari grobovi s novima, osim jednoga biliga izvan groblja.

Evidentirano je 12 biliga u obliku ploča (11) i škrinja (1) čije su dimenzije impozantne – najčešće 270 x 220 x30 cm. Svi su dobro oklesani i izbrušeni, i što je rijetkost među grobištima srednjovjekovnih biliga – gotovo svi (11 primjeraka) su ukrašeni. Glavni uresi su križevi, štitovi, mačevi, rozete, bordure i vitice.  Pod vojnićkim bilizima ukopavala se srednjovjekovna vlaška elita roda Vojnića, koja je nosila oružje i imala novac i moć.

Kao i svih dosadašnjih godina, u nedjelju poslije blagdana sv. Marka, sveta misa i blagoslov polja u župi Šipovača-Vojnići, slavi se na groblju Gračina. Tako je bilo i ove godine.  Svetu misu i blagoslov polja slavio je župnik don Jozo Čirko uz sudjelovanje mnogih domaćih i odseljenih Vojnićana i njihovih prijatelja. “Desna ruka” današnjega slavlju župniku  bili su Franjo Čuljak i Ante Čuljak Šarić.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *