“SINE CRUX, SINE LUX, SINE COMMEDERE DEUS!” “BEZ KRIŽA, BEZ SVJETLA, BEZ SPOMENA NA BOGA!” (II.)

U vremenu vrhunskih dosega tehničke i elektroničke civilizacije te racionalnog i znanstvenog pristupa životu, cvjetaju svi mogući i nemogući oblici para-religijskih pojava. Zar nije paradoksalno za suvremeni svijet koji se s pravom izjašnjava protiv praznovjerja da sam potiče praznovjerje. Zna se i razlog. Treba rastočiti globalnu Crkvu pomoću sekti i para-religijskih i ezoterijskih (ezoterija je tajna nauka) učenja. Zato ovo naše vrijeme jest vrijeme vračara i gatara, uroka i egzorcizama, horoskopa, ezoterije, sotonizma itd… Pribjegava se istočnjačkim religijama, zaboravljenoj srednjovjekovnoj alkemiji i kabbali (kabala je srednjovjekovna tajna židovska nauka s mističnim i alegorijskim tumačenjima stanovitih mjesta iz Biblije). Sve ove tajanstvene družbe obećavaju svojim sljedbenicima nove spoznaje, uvođenje u mistične i ezoterične sfere duhovnog iskustva. Dakle, globalizira se praznovjerje, a to je predradnja za “pan-religiju globalizma”.

U četrnaestom poglavlju Protokola Sionskih mudraca o religiji budućnosti se kaže: “Kada se ostvari naša vladavina, ne će biti potrebe za drugom religijom osim naše s jednim Bogom, s kojim je vezana sudbina nas izabranog naroda i s kojim je objedinjena naša sudbina kao i sudbina cijelog svijeta. To u biti znači da mi moramo srušiti sva druga vjerovanja. Ako to izrodi nove ateiste, to nam neće ništa smetati kao jedan prijelazni stupanj, nego će čak i dobro poslužiti kao dobar primjer sljedećim pokoljenjima… Jednako tako ćemo u svakoj zgodi objavljivati članke u kojima ćemo uspoređivati našu blagu vlast s prijašnjima.” (Ivan Mužić, Protokoli Sionskih mudraca, Split, 1999., str. 86.)

Postoji, dakle, bez obzira jesu li Protokoli Sionskih mudraca kontroverzni i sporni, plan i program stvaranja “nove religije globalizma”. Za njegovo ostvarenje potrebno je sve relativizirati i srušiti postojeće institucionalne religije, na prvom mjestu Katoličku crkvu jer je ona institucija sa naglašenim dogmatizmom i proširena je po cijelom svijetu. Treba poljuljati Vječne istine koje naučava Katolička crkva, čija je garancija osobni Bog a ne ljudski konsenzus: sporazum. On je Jedan, Jedincati, i nema drugih bogova uz njega. On je Gospodar života i smrti, Stvoritelj svijeta i čovjeka kojeg je obdario besmrtnom dušom i božanskim darom savjesti. Treba zanijekati Jedinoga, omalovažiti Vječne istine i vrednote, sve relativizirati i izjednačiti da bi mogao zavladati “tolerantni” pluralizam, “univerzalni” tj. globalni moral koji je bez obveza i sankcija. Takav moral je zapravo amoralnost . Po njemu više ništa nije moralno ni nemoralno, nego je sve amoralno, to jest prema pojavnim oblicima uopće se ne zauzima stav o moralnom kriteriju je li nešto dobro ili loše. Na zgarištu prave religije suvremeni globalisti očekuju novu religijsku sliku svijeta. Sve svjetske religije stavljaju se u istu ravan. Proglašavaju se jednakima: hinduizam, židovstvo, kršćanstvo, islam, panteizam. Tako je naučavao i naš pokojni akademik Ivan Supek. U svijetu bez Boga i transcendencije religije progovaraju čovjeku još samo besadržajnim mito-poetskim jezikom, u duhu racionalizma bez ikakvih obveza. To bi bilo kao neka božićna liturgija s mito-poetskom glazbom, okićenim borovima, jaslicama, čestitkama, ali bez poklona Isusu Kristu, ispovijedi i pričesti.

Zar ne, ima i kod nas kršćana koji su nesvjesno prihvatili globalnu pan-religiju. Sjetimo se još i brojnih ideologija koje su k tome smjerale, želeći postati univerzalni predložak za stvaranje Novoga svjetskog poretka, blagostanja i mira: racionalizam, iluminizam, liberalizam, evolucionalizam, nacizam, fašizam, komunizam itd… A svi su ovi cizmi završili u ropotarnici povijesti.

Fra Ivan Jukić

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *