PROSLAVA SVETKOVINE PRESVETOGA SRCA ISUSOVA

Mnogi blagdani u Katoličkoj Crkvi nisu se slavili odmah na početku kršćanstva, nego su nastajali su tijekom stoljeća. Npr. Božić se na Zapadu počeo slaviti tek polovinom 4. stoljeća. Tijelovo se slavi od 13. stoljeća. Slično je bilo i sa blagdanom Srca Isusova. Poticaj za njegovo uvođenje došao je iz Paray le Moniala prigodom ukazanja Srca Isusova sv. Mariji Margareti Alacoque 1675. Ali tek 1765. Papa Klement XIII. dopušta slavljenje blagdana Srca Isusova i to samo za one koji su izričito tražili. Bili su to poljski biskupi onoga vremena i rimska Nadbratovština Srca Isusova.

 

 

 

 

                                                                                                                                                                                                                                        I taj blagdan nije prihvatio samo kralj, biskupi i vjernici Poljske, ne samo članovi rimske Nadbratovštine, nego i redovnice Reda Pohođenja kojemu je pripadala sv. Margareta, cijeli Rim, potom biskupi i kraljica plemenitog francuskog naroda, poglavari i članovi Družbe Isusove i tako se za kratko proširio gotovo u cijeloj Crkvi i u dušama vjernika urodio plodovima divne svetostNakon što se blagdan Srca Isusova tako brzo proširio po mnogim biskupijama svijeta i vidjevši velike duhovne koristi od njegovog slavljenja, Papa Pio IX. je 1856.g. posebnim dekretom odredio da se blagdan službeno slavi u cijeloj Katoličkoj crkvi

 Danas je u župi Presvetoga Srca Isusova proslava patrona župe Šipovača-Vojnići. Vjernici su prije svečane pučke mise imali prigodu za osobnu ispovijed te obavljanje osobnih zavjeta. Središnje svečano euharistijsko slavlje u 11 sati uz koncelebraciju 10 svećenika predvodio je i pod njim propovijedao vlč, don Ivan Bebek, župni vikar župe Domanovići.

 

 

 

 

U prigodnoj propovijedi vlč. don Ivan istaknuo je između ostaloga kako: „ … Isusovo Srce kuca za nas, kako ono omogućuje da mi budemo Zajednica srca …“ te pozvao nazočne vjernike da se poput Isusa molitvom suočavaju s neuspjehom u životnoj svakodnevnici.

 Misno slavlje svojim pjevanjem i sviranjem uljepšali su članovi župnog zbora pod ravnanjem Anamarije Vukojević.

 

 

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *