PRESVETO TROJSTVO NA GREDI

Svetkovina Presvetog Trojstva slavi se u Crkvi od daleke 1334. Po kalendaru pada uvijek u nedjelju iza svetkovine Duha Svetoga (Duhova). Sadržaj svetkovine Presvetog Trojstva je drugačiji nego što je kod ostalih blagdana u crkvenoj godini. Većina, naime, blagdana slavi neki događaj (primjerice Božić, Uskrs, Velika Gospa), a ovdje se slavi temeljna istina vjere o Bogu, koji je, kako Katekizam kaže, “jedan u trim božanskim osobama: Ocu, Sinu i Duhu Svetomu”. Svaki vjernik, slaveći Presveto Trojstvo, zahvaljuje Bogu na djelima stvaranja, otkupljenja i posvećenja ljudskog roda i pojedinačno svakog čovjeka.

U ozračju zahvaljivanja Presvetom Trojstvu, i danas je na Gredi svečano proslavljena ova svetkovina. Sv. misu i blagoslov polja predslavio je župnik don Jozo.

Za ovu proslavu uz domaćine, mještane Grede, pristigli su i odseljeni mještani, od kojih većina njih živi u Ljubuškom, na Orebiću i drugim mjestima, kao i  župljani iz Dola i Vojnića, koji su došli  proslaviti i podijeliti radost ove Svetkovine s domaćinima.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *