POST I NEMRS

Današnji svijet, a posebno zapadni, ne cijeni mnogo post. On više cijeni umjerenost u jelu i piću više radi estetike. Post im se čini opasnim za zdravlje i ne vidi njegovu duhovnu korisnost. Veliki razlog tome je i današnji konzumistički mentalitet. Ipak, samom postu pripada važno mjesto u religioznim obredima, radi trapljenja, očišćenja, žalovanja, prošnje.

Biblija jasno utvrđuje smisao posta i uređuje njegovo vršenje te s molitvom i milostinjom smatra ga jednim od bitnih čina koji su pred Bogom izraz čovjekove poniznosti, nade i ljubavi. Biblija govori o raznolikim prigodama i pobudama posta, a uvijek je posrijedi želja da se čovjek vjere učvrsti u stavu poniznosti da bi prihvatio Božje djelovanje i stavio se u Božju prisutnost.

Isus također uči svoje učenike i druge kako treba biti motiviran i učinjen post samo iz ljubavi prema Bogu. Dok protiv farizeja brani svoje učenike koji ne poste, Isus sam kaže: „Mogu li svatovi postiti dok je s njima zaručnik? Dok imaju zaručnika sa sobom ne mogu postiti. Ali doći će vrijeme kad će im se zaručnik ugrabiti. Tada će oni, u taj dan, postiti“ (Mk 2,19-20).

U očekivanju da nam se Zaručnik vrati post pokore ima svoje mjesto u djelovanju Crkve. Crkva je ostala vjerna tom Kristovu nauku, nastojeći obnavljanjem posta vjernike dovesti u stav potpune otvorenosti za Gospodnju milost.

Post za katolika znači uzeti samo jedan puni obrok u danu. Nemrs znači redovito jesti (uobičajena tri obroka dnevno), ali da to ne bude meso (a može biti masno).

Uočiti treba ovo: u dva dana “strogog posta” (Čista srijeda i Veliki petak) nije samo post, nego, zajedno, i post i nemrs! Znači: vjernik toga dana jede samo jedan puni obrok (“do sita”), jer je post i ne jede meso, jer je nemrs! – U ostale petke uzima redovite obroke, ali se odriče mesa. Više od toga nije zapovjeđeno, ali je vrijedno i mnogi poste više i češće (na primjer na Badnjak, uoči Velike Gospe) i strože: “o kruhu i vodi”.

Prema sadašnjoj crkvenoj disciplini post je obvezatan za katolike od navršene 18. do započete 60. godine života: na Pepelnicu i na Veliki petak. Dobrovoljno ga mogu činiti i mlađi i stariji od ovih dobnih odrednica. Za nemrs (običnim petkom) crkveni zakonik je sažet i kratak: “Zakon nemrsa obvezuje one koji su navršili 14. godinu života, osim ako je u petak svetkovina.”

Još nešto o svakom običnom petku. Za naša područja u petak je nemrs, to jest ne jede se meso. Ali, ako je netko u takvim okolnostima da mora jesti meso (npr. na terenu, u bolnici, u menzi i sl.) može jesti meso, a mjesto toga se u petak treba odreći nečega drugoga (pušenja, pića, zabave…) ili učiniti neko dobro djelo (obilnija molitva, čitanje Svetoga pisma, posjet bolesnika, darivanje potrebnih…) Očito je: Crkva od svih traži ono što svi uglavnom i mogu. Ne pretjeruje, ali nam ne priječi samoinicijativu, to jest učiniti i više no što se traži.

Petak nije odabran slučajno. To je dan Kristove muke i smrti na križu. Svaki je petak “mali Veliki petak”. Vjernik se kroz svoje odricanje sa zahvalnošću sjeća Kristova djela i na svoj skromni način uvećava dobrotu u svom krugu: odricanjem snažeći svoju volju, a dobrim djelima pomažući bližnjima.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *