POKOPAN DON ZDRAVKO IVANKOVIĆ, ŽUPNIK ŠIPOVAČE-VOJNIĆA OD 1989. DO 1993.

U koncelebraciji s više od 70 svećenika, u utorak, 21. travnja 2015. u mostarskoj katedrali Marije Majke Crkve, biskup mostarsko-duvanjski i apostolski upravitelj trebinjsko-mrkanski mons. dr. Ratko Perić slavio je sprovodnu sv. Misu za dušu preminuloga svećenika Trebinjsko-mrkanske biskupije don Zdravka Ivankovića. Prostrana katedrala bila je pretijesna da primi sve molitelje za don Zdravkovu dušu. Uz obitelj pok. don Zdravka: oca Boška, braću Pavu i Mihu, sestru Ljilju i njihove obitelji, rodbinu i prijatelje, bili su tu i vjernici župa u kojima je don Zdravko pastoralno djelovao te njegove rodne i raseljene župe Stjepan Krst. U misnim molitva za pokoj njegove duše sudjelovalo je i tridesetak časnih sestara raznih kongregacije te dvojica hercegovačkih đakona.

U koncelebraciji su sudjelovali svećenici rodom iz župe Stjepan Krst: don Ivica Puljić iz Neuma, don Tomislav Puljić iz Šibenika, don Mato Puljić iz Maranovića i don Mile Vidić iz Mostara. Na Misi zadušnici sudjelovala je, rodom iz iste župe, s. Radoslava Kevo, provincijalna poglavarica Splitske provincije sestara milosrdnica sv. Vinka Paulskoga.

Tijelo Pokojnika izloženo je u katedrali sat vremena prije Svete mise gdje su svećenici i vjernici uz izraze sućuti obitelji Bogu upućivali osobnu i zajedničku molitvu za Pokojnika. Pola sata prije sv. Mise moljena je zajednička Gospina krunica – Slavna otajstva, s nakanom da njega, koji je u svjetlu Uskrsnuća Kristova kroz trideset godina povjerenim mu vjernicima budio nadu u Pobjedu i Pobjednika, učini dionikom nebeske Proslave.

Na početku sv. Mise don Ante Luburić, upravitelj Svećeničkoga doma u Mostaru, gdje je don Zdravko zbog bolesti bio posljednjih godina smješten, pročitao je kratak životopis i vlastoručno napisanu oporuku koja se ne može promatrati drugačije nego kao primjer svećeničke oporuke u kojoj se čita i životna nakana oporučitelja.

Na početku prigodne homilije biskup Perić se osvrnuo na životni tok pok. don Zdravka te je tako, između ostalog, spomenuo da je za geslo izabrao riječi: „Budi vjeran do smrti, i dat ću ti vijenac života!“, poruku Isusa Uskrsloga, koji je Prvi i Posljednji, Onaj koji bijaše mrtav i oživje, poruku koju je uputio Anđelu Crkve u Smirni, tj. biskupu i cijeloj biskupijskoj zajednici (u današnjem turskom gradu Izmiru). „To je jedina Crkva od onih sedam glasovitih: Efez, Filadelfija, Laodiceja, Pergam, Sard, Tijatira i ova Smirna, koja je preživjela sve patnje i kušnje. Pa i danas ima svoga biskupa, 11 župa, 17 svećenika i 15.000 katolika“, podsjetio je biskup Perić koji je potom podrobnije progovorio o Isusovoj poruci. „Uskrsli navješćuje da će kršćani, zajedno sa svojim pastirom, biti u kušnji trpljenja. Bog ne diže čovjeka iz kušnje, nego mu po kušnji pruža priliku da se očituje ljudsko varljivo srce i slobodna volja. Ali Bog pomaže svojom milošću koju valja izmoliti. Čovjek se, pogotovo kršćanin, svećenik, biskup, najbolje očituje kakav je kada se nađe u vatri nevolje, progona i biča. Bog je dopustio Sotoni da djeluje na ljude, da ih baca u tamnice, ali Bog će biti s njima i njegova će uvijek biti posljednja“, ustvrdio je biskup Perić koji je posvijestio da nam je život dan kao veliko borilište, te da je nečuveno je da se boriš „a da ne zadobiješ koju ranu, ne slomiš ruku ili nogu ili ne dočekaš šaku u glavu“. Potom je istaknuo da Uskrsli poziva biskupa i sve njegove svećenike i kršćane da ostanu vjerni, da ne pretvore kušnju u napast, da ne podlegnu strastima ni oholosti, ni škrtosti, ni bludnosti, ni zavisti, ni neumjerenosti u jelu i pilu, ni u srditosti, ni u lijenosti, i da ne pobjegnu iz mučeništva u pjenušavost života, da ne pristanu na vražje sugestije odbijajući Božje inspiracije! „Vjernost se nagrađuje vijencem života!“, podsjetio je biskup Perić protumačivši potom da je Krist svojom porukom kazao: „Sada ćete imati krunu trnovu, ali ako ostanete vjerni, imat ćete krunu vječnu“, kao što je i sam svojim potvrdio činom.

Podsjetio je zatim da je i don Zdravko kroz svojih 11 godina izravne priprave na svećeništvo i 29 godina svoga svećeništva od Hrasna do Ledinca, od Studenaca do Rotimlje, od Mostara do Zagreba imao i svladavao brojne poteškoće. Istaknuo je da možda nikad nećemo doznati što se zbivalo u posljednjim danima, satima i sekundama dotične osobe, da Bog ni svojoj Crkvi nije dao moć i vlast da presudi kamo je netko poslije smrti otišao i što se s njim dogodilo, te da Crkva ima vlast samo u tome da na temelju njegovih, Božjih, čudesa može za nekoga zajamčiti i proglasiti ga da je blažen i svet.

„Mi se s ljubavlju u vjeri ufamo u našega Boga Oca, Sina i Duha Svetoga i iznosimo mu svoje duboke i iskrene molitve i prikazujemo ovu sv. Misu za našega subrata don Zdravka: neka ga nebeski Otac primi u svoj vječni dom, i neka mu bude milosrdan i milostiv u svojoj vječnosti“, kazao je na kraju biskup Perić moleći zagovor Marije Majke Crkve, da obitelji pokojnika i svima nama, Svemogući dadne duhovne snage „da uzmognemo svladavati sve napasti i strasti, sve kušnje i patnje, vjerni do smrti, Njemu na slavu, sebi na vječno spasenje“.

Prije sprovodnih obreda, koje je predvodio katedralni župnik i mostarski dekan mons. Luka Pavlović, pročitane su pristigle sažalnice te održana dva posmrtna slova. Izraze sućuti uputili su: kardinal Vinko Puljić, nadbiskup metropolit vrhbosanski, kojega je u sv. Misi i sprovodnim obredima zastupao mons. Luka Tunjić, generalni vikar; vojni ordinarij u BiH mons. Tomo Vukšić; dubrovački biskup mons. Mate Uzinić; svećenici: don Damjan Raguž, rotimski župnik s liječenja u Fojnici; don Mile Miljko iz Zagreba; don Drago Ćurković iz Rima; č. s. Bernardina Maslać iz Rijeke i Šimun Pavlović iz Zagreba.

U ime svećenika Trebinjske biskupije i rodne mu župe, od pok. don Zdravka oprostio se don Ivica Puljić, župnik iz Neuma, kojemu je don Zdravko bio dvije godine duhovnim pomoćnikom. „Lijepu uspomenu ostavio si i u župi Neumu gdje smo skupa živjeli i radili. Svako malo netko te se sjeća odobravajući mnogo toga što si činio i govorio. Siguran sam da će župa Neum tvoj prelazak iz ovog života u bolji popratiti žarkim molitvama. Dragi brate Zdravko, osobno, možda bolje nego itko drugi, iz bliza, znam da je tvoj križ bio odviše velik, odviše težak i odviše hrapav. Ali sigurno nitko osim tebe nije znao njegovu pravu težinu. Možda smo učinili i koji propust, ali ti si uvijek bio široka srca i bezuvjetna opraštanja!“, kazao je don Ivica.

Don Dragan Filipović oprostio se od Pokojnika u ime školskih kolega. Njih su dvojica prije trideset godina na svetkovinu sv. Petra i Pavla zajedno, u ovoj istoj Gospinoj crkvi, zaređeni za svećenike.

Tijelo pok. don Zdravka, uz molitvu – pjesmu nebeskoj Majci Kraljici neba – položeno je u svećeničku grobnicu na groblju Šoinovac u Mostaru. (kta/kium)

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *