Obilježena 26. godišnjica pogibije brigadira Ante Primorca

Danas je u Kašču i Šipovači obilježena 26. godišnjica pogibije brigadira Ante Primorca.

Na Antinu grobu u mjestu Kašče vijence su položili i svijeće zapalili: obitelj i rodbina pokojnog Ante, pripadnici udruge PPN Ludvig Pavlović, predstavnici Grada Ljubuškog, predstavnici udruga proizišlih iz Domovinskog rata Ljubuški, predstavnici ŽZH, druge brojne udruge proizišle iz domovinskog rata, prijatelji i suborci.

Nakon polaganja vijenaca u župnoj crkvi u Šipovači služena je sveta misa za pokojnog Antu koju je predvodio don Marin Marčić župnik Župe Male Gospe – Muć Donji u koncelebraciji sa župnikom župe Šipovača-Vojnići  don Jozom Čirkom i župnim vikarom don Dragom Ćurkovićem.

U prigodnoj propovijedi don Marin je podsjetio na herojsku žrtvu pokojnog Ante, te svih mrtvih i živih hrvatskih branitelja.

„U današnjem evanđelju Isus nas upozorava da možemo biti pošteni u ovom materijalnom svijetu, da ne smijemo otimati tuđe i da se moramo čuvati pohlepe. Čovjek brzo zaluta za onim opipljivim,  ne razmišlja je li nekoga oštetio,  je li nekome naudio i je li, možda, nekome uskratio pravo na ,na naš kruh svagdanji.

Evo i mi smo se danas ovdje sabrali da molimo za našeg brata Antu koji je čuvao svoj dom ali i naše domove. Međutim, došli su oni koji nisu razmišljali o ovim Isusovim riječima hoteći oteti tuđe, nije im bio svet ni ljudski život, gazili su sve pred sobom da bi se domogli ove naše lijepe Domovine. Pale su mnoge žrtve ali sačuvana je Domovina i zato moramo poštivati vrijednosti mladih života koji su čuvali ovu našu svetinju, ovu našu Domovinu, koju su čuvali i našu vjeru.  Jer da nas je pogazilo ne bi ovdje danas bila crkva Srca Isusova, možda bi bio neki hram ili nešto sasvim drugo, ali zahvaljujući Anti i svim našim braniteljima, i mrtvima i živima, ovo je ostala crkva, ostala je naša Domovina, nije je pogazio neprijatelj i  nije promijenio vjeru ovih ljudi. Bog je bio na strani naših branitelja, pomogao im je da sačuvaju dom i vjeru, ali pale su i brojne  žrtve i zato moramo zahvaljivati našim braniteljima, i mrtvima i živima“, kazao je, među ostalim, don Marin.

Radio Ljubuški

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *