MISA VEČERE GOSPODNJE U NAŠOJ ŽUPI

Na Veliki četvrtak u župnoj crkvi Presvetoga Srca Isusova  okupila se zajednica vjernika kako bi proslavila Misu večere Gospodnje. Misno slavlje predslavio je župnik don Jozo. Pjevao je župni zbor pod vodstvom Paule Rašić, a misna čitanja pročitali su Kristina Vukojević i Matijas Bebek, dok je pripjevni psalam otpjevao bogoslov David Bebek.

U Misi večere Gospodnje slavili smo Kristovu posljednju večeru, kada je u oproštajnoj večeri ustanovio sakramente Euharistije i Svetoga reda. Za vrijeme pjevanja Slave zazvonilo je zvono zvona sa staroga kamenog zvonika ispred crkve, a nakon Slave više neće zvonit dok ne zapjevamo Slavu u Vazmenom bdjenju. Time se želi naglasiti ozbiljnost i drama Kristove muke i njegove smrti.

U homiliji je župnik između ostalog naglasio kako je se Isus pred blagdan Pashe sabrao sa svojim učenicima u dvorani na blagovanje večere. Prije nego započeše večeru, Isus čini jednu neobičnu i neredovitu gestu. Ostavlja svoje haljine, uzima ubrus i opasuje se. Pristupa učenicima s vodom i posudom za pranje nogu i započinje im prati noge. Sluge su u ono vrijeme redovito prale noge svojim gospodarima, tako da nije dolikovalo jednom učitelju da svojim učenicima pere noge. Bila je to gesta poniženja i na neki način sramote. No Isus izabire ovu gestu kako bi pokazao učenicima što im je činiti. Onaj koji Ga želi nasljedovati, koji želi biti njegov učenik, mora slijediti njegov primjer, mora se naučiti poniznosti.

Nakon popričesne molitve  prenijeli smo posvećene hostije, Tijelo Kristovo, u posebno svetohranište zbog pričesti na Veliki petak. Nakon kraćeg klanjanja s oltara smo uklonili oltarnik i sve ukrase, te je oltar ostao prazan i “gol”. Oltar predstavlja Krista. Kao što je Krist bio na Kalvariji sramotno svučen, tako se u spomen na taj događaj ogoljuje oltar. Vjernici su ostali u tišini i klanjali se pred tajnom Presvete euharistije. Crkva je ostala otvorenom vjernicima za molitvu sve do 24,00.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *