KORIZMA: POVLAŠTENO MJESTO SUSRETA BOGA I ČOVJEKA

Započeli smo razdoblje molitve, pokore i obraćenja, zakoračili smo u sveto vrijeme korizme, koje nas nuka i poziva da bolje upoznamo Isusa Krista te po njegovu primjeru pođemo i kao pojedinci i kao zajednica i mi u „svoju“ pustinju. Možda više nego ikada potrebno nam je zakoračiti i u vremenu korizme poći u svoju pustinju, gdje bismo trebali popuniti svoje duhovne akumulatore te pročišćeni i ohrabreni s više žara i ljubavi zaživimo svoj kršćanski poziv i svoje poslanje.

Pustinja je u Bibliji povlašteno mjesto susreta Boga i čovjeka, ali i mjesto susreta čovjeka sa samim sobom. Mjesto je to na kojem čovjek sebi mora dati odgovor na tolika pitanja vezana i za Boga i za čovjeka. Treba, dakle, svatko od nas poći u svoju pustinju, treba ući u sebe, u svoju nutrinu.

Jesi li već ulazio u sebe, u svoju nutrinu? Jesi li već gledao u svoje vlastito srce? Ako uvijek živiš na onoj izvanjskoj strani i zanimaš se samo za „fasadu“, za svoj izvanjski izgled, svoj dobar glas, tada se tvoja sreće njiše na njihalu vanjštine.

Vjerujem da ovo sveto vrijeme korizme želiš biti uspješan u kontaktu s Bogom, s ljudima te kroz molitvu, razmišljanje i odricanje postaneš Božji atletičar kojega čekaju medalje vječnosti.

Odricanje? Čega se sve možeš odreći kad je riječ o tvojem vlastitom, dragom ja?

Kladim se da možeš postiti ako se radi o tvojoj vitkoj liniji. Možeš se odreći slasnih zalogaja i dobre kapljice ako moraš misliti na svoju jetru i krvni tlak. Ali, čega se možeš odreći kad je riječ o drugima?

Razmisli o tome upravo u ovoj korizmi. Što sve možeš iz ljubavi prema svome mužu, svojoj supruzi, svojoj djeci, svojim bližnjima? Možeš li koju večer ne izići u „društvo“ ili manje popiti zato što bi to bilo tvojoj supruzi draže? Možeš li se odreći neke dragocjenosti, kakvu možda imaju tvoja prijateljica ili susjeda, da bi doteklo više za tvoje mile i drage? A čega se možeš odreći za nekoga koga uopće ne poznaješ, ali za koga znaš da će još danas umrijeti od gladi? Zasigurno bi potrošio na stotine i tisuće kuna, sve bi potrošio da spasiš svoj život. A zar se za život svoga bližnjega ne bi morao odreći nečega više od jednog malog piva, jedne kave ili nekoliko zalogaja. Uzmi kao mjeru svoje srce.

Prije gotovo dvije tisuće godina iz ljubavi prema nama – svojim bližnjima – vukao se ulicama grada jedan čovjek s križem, osuđen na smrt, izrugan, ponižen i izudaran. Odakle mu tolika ljubav, tolika snaga? Iz kontakta s Ocem, iz srca i iz pustinje. Zato, ne libi se, pođi u pustinju i ponesi srce. Tamo ćeš u tišini i sabranosti susresti Oca, ojačati duh i osjetit ćeš kako si više čovjek.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *