KORIZMA 2019.- POLIRANJE ŽIVOTNIH PROZORA

Svaka će domaćica s dolaskom sunca i proljeća baciti oko na svoje prozore i primijetiti da su se preko zime onečistili. Nekima to možda i ne upada u oči ali, bar zbog mira u kući, zbog susjeda (“ta sramota je”) ipak pomažu – i djeca i muški. Ipak proljetno čišćenje, koliko god mu se opirali ili ga zaobilazili mora biti i kako god izgledalo obično se i dogodi u svakoj kući. Za poliranje naših životnih prozora Crkva nam upravo u ovo preduskrsno vrijeme, vrijeme korizme, stavlja na srce tri jednostavna, a djelotvorna sredstva za čišćenje: post, milostinju i molitvu.

Post je najjače sredstvo protiv zamašćenosti tijela i duše. Kada jelo i piće svedemo na ono što je našem tijelu najnužnije potrebno, kada naše misli, riječi i djela ne razbacujemo uzalud nego ih usmjerimo na ono što je bitno, kada se učimo odreći navika koje nas opterećuju onda će i naš cjelokupni život dobiti nove konture. Neće se samo naše tijelo osloboditi masnih naslaga, za čim tako često čeznemo nego će se i prozor naše duše i našeg uma otvoriti novom svjetlu, da se u njemu možemo ogledati, da kroz njega možemo prepoznati Boga i sami sebe.

Milostinja je najbolje sredstvo protiv umišljenosti i egoizma. Kada smo iskreno spremni otvoriti se drugome, od svojega izobilja ili sirotinje s drugima podijeliti, kada tražimo i otkrivamo potrebu susjeda i bližnjega onda izlazimo iz sebe i oslobađamo se svoje sebičnosti. Takva velikodušnost daje novi sjaj prozoru naše duše. Tada nismo kao „zvijezde“ čiju „darežljivost“ prenose mediji. Tada dobivamo milost shvatiti da kroz nas djeluje milosrdni Bog. Na takvu milostinju poziva nas Crkva u korizmi. –

Molitva je najmoćnije sredstvo protiv površnosti. Kada si uzmemo vremena i svjesno i u miru stanemo pred Boga, kad pred njega stavimo sebe i svoj život, svoj posao, svoju obitelj, svoje roditelje, svoju djecu i stare, samo onda ćemo moći sagledati u dubinu sebe i moći naći odgovor za kojim u svakodnevnici uzaludno lutamo. To je više nego mir. Njega daje samo Bog. On nam se nudi da u korizmi stanemo pred njega i molimo.

Proljetno korizmeno čišćenje je najmoćnije sredstvo za pranje prozora naše duše i tijela. Potrebu za njim ipak moramo uvidjeti sami, ali učiniti pred Bogom i s Bogom. Za njega ne možemo platiti čistačicu. To ne možemo raditi zbog susjeda. Ono je naša potreba i kršćanska dužnost.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *