KOMEMORACIJA I POKOP 61 ŽRTVE KOMUNISTIČKOG ZLOČINA

U organizaciji Povjerenstva za obilježavanje i uređivanje grobišta iz Drugog svjetskog rata i poraća na području općine Ljubuški te Vicepostulature postupka mučeništva »Fra Leo Petrović i 65 subraće« provedeno je ekshumiranje žrtava iz Drugog svjetskog rata i poraća na području Općine Ljubuški. Bilo je to od srpnja 2010. do lipnja 2011. na lokalitetima Tomića Njiva, Bare, iza zgrade MUP-a i Pregrađe, kao i u Studencima gdje je pomoću vojničke pločice identificiran američki zrakoplovac i već predan obitelji. Među pronađenima su i posmrtni ostatci dvojice franjevaca: fra Martina Sopte i fra Slobodana Lončara.

Svečani ispraćaj 61 žrtve komunističkog zločina održat će se u nedjelju 8. rujna 2013., na svetkovinu Male Gospe. Posmrtni ostatci ubijenih franjevaca i civila bit će izloženi u 14.30 sati ispred zgrade Općine Ljubuški, a komemoracija započinje u 15 sati. Na početku komemoracije nazočnima će se obratiti Vice Nižić, pročelnik Povjerenstva te Nevenko Barbarić, načelnik Općine Ljubuški. Nakon molitve koju će predvoditi mons. dr. Tomo Vukšić, vojni biskup u BiH povorka će se kroz središte Ljubuškog uputiti prema Novom gradskom groblju gdje će pobijeni biti pokopani. Svetu misu zadušnicu, uz suslavlje drugih svećenika, kao i obred pokopa, također će predvoditi biskup Vukšić.

Nakon Svete mise zadušnice posmrtni ostatci dvojice franjevaca bit će predani franjevcima da se pokopaju u samostanskoj crkvi na Širokom Brijegu, posmrtni ostatci identificiranih njihovim obiteljima da se pokopaju u obiteljskim grobnicama, a oni za koje se još ne zna pravi identitet bit će pokopani u zajedničku općinsku grobnicu u Ljubuškom. Svi posmrtni ostatci su u limenim sanducima, pomno obilježeni, tako da će biti moguća i naknadna identifikacija. Prilikom ukopa nazočnima će se obratiti vicepostulator fra Miljenko Stojić koji će između ostaloga kratko predstaviti kako, gdje i kada su pobijeni pronađeni. (kta/ pobijeni.info)

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *