KAKO UBIJA LJUDSKI JEZIK?

Ovo naše vrijeme je neko čudno vrijeme, ljepše pričamo sa životinjama nego s ljudima i o ljudima… Govorimo s visine, hladno, bez emocija i uz sve to nepoštujemo  druge osobe, njihove potrebe i situacije. Naš jezik divno je sredstvo kojim možemo izraziti svoje misli, želje, nadanja. Možemo drugima prenijeti svoju radost, veselje. Možemo im dati do znanja da smo uz njih kad im je teško i tada naša blaga riječ unosi u njih mir, spokoj. Svojim jezikom možemo drugima prenijeti svoj blagoslov. No, svojim jezikom možemo drugima nanijeti i mnogo boli, ako vrijeđamo, omalovažavamo, ogovaramo, klevećemo druge. Naše riječi tada ne donose mir nego neprijateljstvo, ogorčenost. Dijelimo se od drugih kojima smo nanijeli bol, a sami postajemo nezadovoljni, nesretni. Čini se da je u ovo naše vrijeme baš „in“ vrijeđati, ogovarati, omalovažavati, klevetati…

Jednom zgodom su grčkog mudraca Ezopa upitali: »Što je najljepše na svijetu?« On je smjesta odgovorio: »Jezik! Jer bez jezika ništa ne bi valjalo na ovome svijetu: ne bi bilo ni razgovora ni dogovora među ljudima, šaputanja među zaljubljenicima, molitve, pjesme, mogućnosti poučavanja.

«Kad su mu drugom zgodom postavili pitanje: »Što je najgore na ovome svijetu?«, on je ponovo odgovorio: »I opet jezik! Jer bez njega ne bi bilo ni svađanja ni vrijeđanja, ogovaranja, klevetanja i svega onoga što zlim jezikom počinimo.«

Uistinu, ljudska riječ je nešto fantastično, najčudesnije što nam je Bog darovao. Preko nje se susrećemo, priopćavamo jedni drugima, stvaramo zajedništvo. Ali, svima nam je jasno da riječ može postati i smrtonosno i ubitačno oružje. Biblija nam u više navrata na to svraća pozornost. Za tu knjigu ubijati jezikom nije ništa manji zločin nego ubijati nožem. Među ostalim izjavama tu čitamo i ovo: »Udarac bičem ostavlja masnicu, udarac jezikom lomi kosti. Mnogi su pali od mača, ali ne toliki kao od jezika.« (Sirah 28,17-18) Isti taj mudrac na drugom mjestu veli: »Prokleti bili došaptavači i klevetnici, jer uništiše mnoge koji su živjeli u miru!« (Sirah 28,13)

Od novozavjetnih pisaca na pogubnost zla jezika posebno se osvrće sv. Jakov. On u svojoj poslanici piše: »Pazite, kako mala vatra, a kako veliku šumu zapali! I jezik je vatra!…Pun je smrtonosnog otrova. Njim blagoslivljamo Gospodina i Oca, i njim proklinjemo ljude koji su stvoreni na sliku Božju.« (Jak 3, 6-9).

Jezikom, dakle, u par trenutaka možemo svesti na prah i pepeo ime i reputaciju jedne osobe. Koliko li će trajati godina dok šuma opet prozeleni? Narodna mudrost kaže: »Opekotina će zacijeliti, ali rana koju je ostavio zao jezik – nikada.«

Kada su jednom izrečene, riječi se više ne vraćaju…

A Isus sa svoje strane jasno i snažno daje do znanja »da će ljudi za svaku ispraznu riječ što je izreknu polagati račun na sudnji dan!« (Mt 12, 36) U tom kontekstu on izrijekom tvrdi da će se naše spasenje ili propast odlučiti na tome kako smo se služili jezikom: »Tvoje će te riječi opravdati; tvoje će te riječi osuditi« (Mt 12,37).

Nažalost, mi često zaboravljamo na ta biblijska upozorenja glede jezika. Naša nutarnja praznina je ispraznila i našu riječ. Laž, pohlepa i mržnja prionule su uz riječ kao plijesan. U ime osme zapovijedi dužni smo ponovno podići cijenu riječi. To je neizostavni uvjet istinskog očovječenja i skladnog ljudskog suživota.

Nauči za mir i dobro drugoga, ali i tvoga biti pažljiv sa svojim riječima prema drugima. Tvoje riječi moraju biti pune razumijevanja, one moraju zbližavati, pomirivati, donositi radost, a ne nemir i zlo.

Život postaje lijep, ako riječi nisu oružje već cvijeće sreće.

1 comment

  1. Zdenka

    Divno, hvala vam..

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *