DOLE: PROSLAVA SV. DOMINIKA

Na blagdan sv. Dominika, u srijedu 8. kolovoza, misno slavlje u filijalnoj crkvi u Dolama, posvećenoj tom prezbiteru i utemeljitelju Reda propovjednika, predslavio je don Mile Miljko, umirovljeni svećenik mostarsko-duvanjske biskupije i nekadašnji župnik naše župe, u koncelebraciji sa župnikom don Jozom.

Župnik don Jozo, pozdravljajući na početku sv. mise vjernike i don Milu, istaknuo je kako je ove 2018. godine 40 godina od blagoslova ove filijalne crkve. Stoga je i za ovu prigodu pozvao don Milu, nekadašnjeg župnika, koji je zajedno s mještanima Dola i Grede započeo 1974.  gradnju crkve, a blagoslovio ju je 1978. mostarsko-duvanjski biskup dr. Petar Čule.

Don Mile se u svojoj propovijedi prisjetio početaka i tijeka gradnje same crkve. Osobito je istaknuo zauzetost mještana da se ona što prije napravi, bilo da se radilo o novčanom doprinos ili odrađujući „dnevnice“. Pozvao je mještane na zajedništvo i da i dalje ostanu povezani i jedinstveni što se tiče napretka Dola i Greda.

Na kraju sv. mise don Jozo je zahvalio svim mještanima Dola i Grede koji su svojim novčanim prilozi pomogli da je u mjesecu veljači ove godine uređen interijer crkve, kao i svima onima koji su doprinijeli da se u crkvu postave nove postaje Križnoga puta. Don Mili je u znak zahvalnosti u ime mještana Dola i Greda darovao križ kojega je u drvetu izradio Robert Tomić, iz Posušja.

Sv. Dominik, milosrdni prijatelj siromaha, poznat po brojnim čudesima, osobito je zaslužan za širenje krunice. Za vrijeme gladi osnovao je gostinjac, a kada mu je nedostajalo novca za uzdržavanje, prodao je svoje skupocjene knjige, govoreći: „Zar ću ja nad mrtvim kožama studirati, dok vani na ulici moja braća umiru od gladi?“

Slikaju ga sa zvijezdom iznad glave jer se prema legendi kod krštenja pojavila zvijezda na njegovom čelu najavljujući veliku budućnost malog Dominika. Dominikova majka, blažena Juana de Aza, sanjala je prije njegovog rođenja psa sa zubljom u ustima. To je protumačeno kao znak da će njezin sin, Bogu poslušan kao pas, nositi u mrak svijeta svjetlo Evanđelja. Pas sa zubljom u ustima postao je kasnije dominikanskim simbolom.

Dominik je preminuo 6. kolovoza 1221. u Bologni. Svetim ga je 1234. proglasio papa Grgur IX.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *