A tko bi štedio na dragim ljudima!? – Uz svetkovinu Svih svetih i Dušni dan

Sve kraći dani kao da nas u mjesecu studenom podsjećaju na životni smiraj. Posjetit ćemo ovih dana, o svetkovini SVIH SVETIH i na DUŠNI DAN, vječna počivališta dragih nam osoba. Sjetit ćemo se onih koji su nam darovali život, onih koji su nam bili dobri i obogatili nas svojim životom. Obnavljat ćemo drage uspomene i sretne trenutke koje smo s njima proveli.  I rijetko ćemo sresti čovjeka koji nema neku dragu osobu koja je napustila ovu trnovitu zemaljsku stazu, nekoga tko nam nedostaje ili ga se tek po dobru sjećamo.U želji da im iskažemo zahvalnost i poštovanje njihovoj uspomeni zapalit ćemo mnoštvo svijeća i preko svake mjere cvijećem ukrasiti njihove grobove.

A tko bi štedio na dragim ljudima!?

images7Nažalost danas ispada da se ljubav prema pokojnima mjeri količinom onoga što donesemo na groblje, jer je današnji konzumeristički kičeraj zasjenio svaku simboliku s ljubavlju donesenog jednog cvijeta ili jedne upaljene svijeće.

Stoga potičem sve na razmišljanje u jednom sasvim drugom smjeru, na propitivanje naše savjesti jesmo li mi tim našim dragim pokojnicima, za njihova života, bili dovoljno dobri? Ako je odgovor na ovo jednostavno pitanje negativan, nije li onda zatrpavanje njihovih grobova prigodničarskim šarenilom tek kupovanje čiste savjesti?

Dobri odnosi među ljudima, međusobno uvažavanje, razumijevanje i pružanje podrške bližnjemu, temeljno su pitanje opstojnosti svake ljudske zajednice. Zato je  važnije ono što smo nekome pružili za života od onoga koliki ćemo mu broj svijeća zapaliti i cvijeća donijeti.

Sve ovo lijepo je sažela meksička pjesnikinja Marija Rabatte:

Za života, brate, za života

Želiš li usrećiti nekoga
kome želiš mnogo dobra,
učini to danas,
za života, brate, za života.

Želiš li darovati cvijet,
daruj ga danas s ljubavlju
za života, brate, za života.

Želiš li reći «Volim te»
svojim ukućanima
prijatelju bliskom ili dalekom?
Reci to za života, brate, za života.

Ne čekaj dok ljudi umru
da im očituješ dobrotu
da osjete Tvoju ljubav
za život, brate, za života to učini!

Bit ćeš veoma sretan
naučiš li dijeliti sreću

svima koje poznaš
za života, brate, za života.

Umjesto da posjećuješ groblja
umjesto da puniš grobove cvijećem
ispuni srca ljubavlju danas,
za života brate, za života.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *