5. USKRSNA NEDJELJA

SV. MISE KROZ TJEDAN

Župna crkva: 19,00

– Ponedjeljak, 19. svibnja:

– Ivan Džajić za + Andru i Matu Džajića.

– Utorak, 20. svibnja:

– Obitelj za + Ružu Bebek (1. god.).

– Srijeda, 21. svibnja:

– Jozo Džajić Mišić za + Matiju i Antu Markovića i ost. ++ iz obitelji.

– Petak, 23. svibnja:

– Blagica Bebek za + rod. Matu i Veselku i ost. ++ iz obitelji.

– Subota, 24. svibnja:

– Borka Šakić za ++ Vilku, Jaku i Ivana Grbavca.

Dole: 9,30

– Nedjelja, 18. svibnja:

– Ljubo Rašić za + Dragicu Rašić.

– Nedjelja, 25. svibnja:

– Ivan Rašić za svoje ++.

SVETE MISE SLJEDEĆE NEDJELJE

                             Dole: 9,30 – Župna crkva: 11,00                              

Čišćenje crkve

Obit. Tomislava, Ivana Bukića i Drage Džajića.

Iskrena hvala svima koji svoju obvezu čišćenja savjesno izvršavaju!

NEDJELJNA MISA NA PRVOM MJESTU

Njemački car Fridrih III. išao je svake nedjelje u crkvu i pobožno slušao sv. Misu. Jedne nedjelje padala je jaka kiša stvarajući blato. Car je ipak pošao na Misu, ali crkva je bila skoro poluprazna. U susretu sa župnikom car je ispričavao svoje podanike: ‘E, danas nisu mogli doći jer je bilo veliko nevrijeme i blato.’    Navečer istoga dana car pođe u kazalište. Stupivši u svoju ložu i bacivši pogled po velikoj dvorani bi iznenađen. Velika dvorana bila je puna, iako je padala jaka kiša kao i prijepodne. Car pomisli – dakle, u kazalište možemo, u crkvu na nedjeljnu Misu ne možemo. Nakon svršetka kazališne predstave, obratio se nazočnima: “Danas je naša crkva bila prazna. Znajte, narod koji zanemari nedjeljnu sv. Misu ne će imati Božjeg blagoslova. Misa je iznad nevremena ili kazališne predstave!”
Taj primjer nas nuka na razmišljanje i na ispit savjesti. Nekim kršćanima doista ne smeta ni kiša, ni snijeg, ni blato, ni vrućina, ni hladnoća, ni sparina, da idu na različita športska natjecanja, na koncerte i sl. Kad se pak radi o nedjeljnoj Misi, nađe se stotinu razloga za ispriku.

Zamisli, od 168 sati tjedno Gospodin nam je dao 167 da ih upotrijebimo za ovozemaljske potrebe i zabave. A za sebe je u tjednu pridržao samo jedan sat, koliko traje nedjeljna sv. Misa. Neki vjernici jedva čekaju da mu ukradu i taj jedan sat i nađu ispriku kako bi propustili sv. Misu. Ruku na srce i reci kršćanine, vjerniče, je li to pravedno i pošteno?

 

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *