PROSLAVLJENA SVETKOVINA SRCA ISUSOVA U ŽUPI

Mnogi blagdani u Katoličkoj Crkvi nisu se slavili odmah na početku kršćanstva, nego su nastajali su tijekom stoljeća. Npr. Božić se na Zapadu počeo slaviti tek polovinom 4. stoljeća. Tijelovo se slavi od 13. stoljeća. Slično je bilo i sa blagdanom Srca Isusova. Poticaj za njegovo uvođenje došao je iz Paray le Moniala prigodom ukazanja Srca Isusova sv. Mariji Margareti Alacoque 1675. Ali tek 1765. Papa Klement XIII. dopušta slavljenje blagdana Srca Isusova i to samo za one koji su izričito tražili. Bili su to poljski biskupi onoga vremena i rimska Nadbratovština Srca Isusova.

I taj blagdan nije prihvatio samo kralj, biskupi i vjernici Poljske, ne samo članovi rimske Nadbratovštine, nego i redovnice Reda Pohođenja kojemu je pripadala sv. Margareta, cijeli Rim, potom biskupi i kraljica plemenitog francuskog naroda, poglavari i članovi Družbe Isusove i tako se za kratko proširio gotovo u cijeloj Crkvi i u dušama vjernika urodio plodovima divne svetostNakon što se blagdan Srca Isusova tako brzo proširio po mnogim biskupijama svijeta i vidjevši velike duhovne koristi od njegovog slavljenja, Papa Pio IX. je 1856.g. posebnim dekretom odredio da se blagdan službeno slavi u cijeloj Katoličkoj crkvi.

U petak, 3. lipnja u našoj župi proslavljena je svetkovina Presvetoga Srca Isusova, patrona župe. Za ovu prigodu vjernici su se pripremili trodnevnicom moleći Zlatnu krunicu i litanije Presvetoga Srca Isusova te slavljenjem sv. mise. Unatoč obilnim poljskim radovima u župi svaku večer je pobožnosti i sv. misi nazočilo 60-tak vjernika. Sv. mise za trodnovnicu predslavili su župnik i fra Robert Jolić, župnik Klobuka, a za ispovijedanje vjernicima je bio na raspolaganju fra Ivan Kvesić, župni vikar u Veljacima. Euharistijska slavlja sviranjem i pjevanjem animirao je sjemeništarac David Bebek.

Na samu svetkovinu sv. misu u 8,00 slavio je župnik, a središnje svečano euharistijsko slavlje u 11,00  uz koncelebraciju 8 svećenika (župnika don Joze, fra Velimira Mandića, gvardijana humačkog, fra Ljube Kurtovića, župnika veljačkog, fra Marka Bitange, župnika Zavojana, fra Ivice Omazića, župnika Vrgorca, don Joze Ančića, župnika Ledinca, fra Ivana Kvesića, župnog vikara Veljaka, fra Petra Ljuičića, župnog vikara Vitine) predslavio je i pod njim propovijedao  don Ljubo Planinić, župnik župe Kruševo i nekadašnji župni vikar u ovoj župi (1986.-1988). Vjernicima je na raspolaganju za sv. ispovijed bio don Tomislav Majić, župnik Grljevića.

Kasnije su se slavlju pridružili don Marin Marčić, župnik Oraha i Stilja i don Dražen Radman, župnik Dusine.

Misno slavlje svojim pjevanjem i sviranjem uljepšala je ženska klapa iz župe Gradina sa svojim voditeljem don Ivanom Bijakšićem.

001034035036037038039041042043044047048050040

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *