KOMEMORACIJA I POKOP 61 ŽRTVE KOMUNISTIČKOG ZLOČINA

U organizaciji Povjerenstva za obilježavanje i uređivanje grobišta iz Drugog svjetskog rata i poraća na području općine Ljubuški te Vicepostulature postupka mučeništva »Fra Leo Petrović i 65 subraće« provedeno je ekshumiranje žrtava iz Drugog svjetskog rata i poraća na području Općine Ljubuški. Bilo je to od srpnja 2010. do lipnja 2011. na lokalitetima Tomića Njiva, Bare, iza zgrade MUP-a i Pregrađe, kao i u Studencima gdje je pomoću vojničke pločice identificiran američki zrakoplovac i već predan obitelji. Među pronađenima su i posmrtni ostatci dvojice franjevaca: fra Martina Sopte i fra Slobodana Lončara.

Svečani ispraćaj 61 žrtve komunističkog zločina održat će se u nedjelju 8. rujna 2013., na svetkovinu Male Gospe. Posmrtni ostatci ubijenih franjevaca i civila bit će izloženi u 14.30 sati ispred zgrade Općine Ljubuški, a komemoracija započinje u 15 sati. Na početku komemoracije nazočnima će se obratiti Vice Nižić, pročelnik Povjerenstva te Nevenko Barbarić, načelnik Općine Ljubuški. Nakon molitve koju će predvoditi mons. dr. Tomo Vukšić, vojni biskup u BiH povorka će se kroz središte Ljubuškog uputiti prema Novom gradskom groblju gdje će pobijeni biti pokopani. Svetu misu zadušnicu, uz suslavlje drugih svećenika, kao i obred pokopa, također će predvoditi biskup Vukšić.

Nakon Svete mise zadušnice posmrtni ostatci dvojice franjevaca bit će predani franjevcima da se pokopaju u samostanskoj crkvi na Širokom Brijegu, posmrtni ostatci identificiranih njihovim obiteljima da se pokopaju u obiteljskim grobnicama, a oni za koje se još ne zna pravi identitet bit će pokopani u zajedničku općinsku grobnicu u Ljubuškom. Svi posmrtni ostatci su u limenim sanducima, pomno obilježeni, tako da će biti moguća i naknadna identifikacija. Prilikom ukopa nazočnima će se obratiti vicepostulator fra Miljenko Stojić koji će između ostaloga kratko predstaviti kako, gdje i kada su pobijeni pronađeni. (kta/ pobijeni.info)

Categories Vijesti | Tags: | Posted on 3 rujna, 2013

Social Networks: RSS Facebook Twitter Google del.icio.us Stumble Upon Digg Reddit

Komentiraj

close window

Service Times & Directions

Weekend Masses in English

Saturday Morning: 8:00 am

Saturday Vigil: 4:30 pm

Sunday: 7:30 am, 9:00 am, 10:45 am,
12:30 pm, 5:30 pm

Weekend Masses In Español

Saturday Vigil: 6:15pm

Sunday: 9:00am, 7:15pm

Weekday Morning Masses

Monday, Tuesday, Thursday & Friday: 8:30 am

map
6654 Main Street
Wonderland, AK 45202
(513) 555-7856