CVJETNICA U ŽUPI

S nedjeljom Cvjetnice počinje Veliki tjedan. S Crkvom ulazimo u slavlje patnje i smrti našega Gospodina Isusa Krist. Isus će kao Mesija biti oduševljeno pozdravljen i hvaljen od mnoštva: „Hosana Sinu Davidovu! Blagoslovljen koji dolazi u ime Gospodnje!“ Kakav veličanstven pozdrav!

Nakon veličanstvenog i svečanog pozdrava slijedi novi pozdrav i zahtjev: „Raspni, raspni ga!“ Umjesto da preuzme vlast, on će biti uhvaćen. Umjesto veselog klicanja – mržnja. Umjesto „Hosana“ čuje se „Raspni ga“. Kako se brzo može preokrenuti to oduševljenje.

Spomen na Gospodinov mesijanski ulazak u Jeruzalem, na  Cvjetnicu ili Nedjelju Muke Gospodinove, svečano  je i dostojanstveno proslavljen  14. travnja 2019. Vjernici s maslinovim grančicama u rukama, u puno višem broju nego običnih nedjelja, ispunili su stepenište župne crkve. Župnik s ministrantima u procesiji dolazi na stepenište gdje nakon pozdrava i molitve blagoslivlja maslinove grančice i naviješta Evanđelje o ulasku Gospodnjem u Jeruzalem.

U Misi Riječ Božju naviještaju Kristina Vukojević i Blagica Džajić, a čitanje Muke predvodi ulogom evanđeliste bogoslov David Bebek, uz sudjelovanje župnika, Matijasa Bebeka i župnog zbora. I ovoga puta župni zbor, svojim izvježbanim glasovima, na čelu s orguljašicom Paulom Rašić pridonio je ljepoti ovoga slavlja.

Proslavom blagdana Cvjetnice u našoj župi na svečaniji smo način kročili u Veliki tjedan – tjedan priprave za blagdan Kristova uskrsnuća. Blagoslovljene maslinove grančice ponijeli smo u svoje domove, a dio ćemo odnijeti na polja i na grobove. Blagoslovljene maslinove grančice ostat će u našim domovima i nakon što se osuše kao znak vjernosti Isusu do druge Cvjetnice.

Cvjetnica sa sobom nosi mnoge običaje. Osim blagoslova maslinovih grančica, jedan od drevnih obreda je i umivanjem proljetnim cvijećem, najčešće u ljubičicama, upravo na Cvjetnicu. Obredno ranojutarnje umivanje u cvjetnoj vodi izvodi se za ljepotu, zdravlje i blagostanje u obitelji. Takav  lijepi i drevni običaj njeguje se i danas u župi.

Categories Vijesti | Tags: | Posted on 15 travnja, 2019

Social Networks: RSS Facebook Twitter Google del.icio.us Stumble Upon Digg Reddit

Komentiraj

close window

Service Times & Directions

Weekend Masses in English

Saturday Morning: 8:00 am

Saturday Vigil: 4:30 pm

Sunday: 7:30 am, 9:00 am, 10:45 am,
12:30 pm, 5:30 pm

Weekend Masses In Español

Saturday Vigil: 6:15pm

Sunday: 9:00am, 7:15pm

Weekday Morning Masses

Monday, Tuesday, Thursday & Friday: 8:30 am

map
6654 Main Street
Wonderland, AK 45202
(513) 555-7856